Sunday, April 20, 2014

Sparing dengan Haji Hamid II

Gambar sekadar HiasanCerita orang lama yang pernah belajar dan Khatam sendeng dengan Arwah Tuan Haji Hamid bin Haji Hamzah di Pahang. Pakcik Rahman Satam Beliau mula belajar masa di bangku sekolah lagi. Oleh kerana lama bersilat, badan beliau kemas dan padan. Om puteh kata 'stocky' . Sama tinggi dengan Arwah haji Hamid dan putih orangnya. Oleh kerana susuk tubuh tu hampir sama dan dapat lakak Arwah, Haji Hamid pernah berpesan: " Kalau nak tengok aku bersiltat, tengoklah si Man ni"

Ini cerita dari nukilan beliau sendiri.

Salam pada semua yang membaca halaman ni, sedikit pengalaman saya bersama Arwah Tuan Haji Hamid : Pada satu majlis tamat atau katam silat di Bentong dalam tahuan 70an, kami dicabar supaya tendang terbang (flyang kick) pada tuan guru, mula mula kami rasa malu dan takut kalau kalau guru terpelanting nanti, yang nak tendeng, bukan calang calang murid yang nak tendang arwah Rosli, Maktar,arwah Din Beruang, saya dan beberapa lagi,mereka mereka ni memang hebat, boleh menentang dan melompat hampir 12 kaki tinggi, buat latihan tendeng punch beg ber pasir. bukan main kerasnya....Masing masing beratur, Hj Hamid memberi bahu beliau, jarak kami sedap sedap berlari dan terbang terus tendang.......sapa yang telah tendang turus duduk senyap.....giliran saya yang terbang...kalau tendangan tak kena sasaran mungkin tendangan kena pada muka Tn Guru (dalam hati saya berkata)....kok..kaki saya cecah pada betul betul pada bahu beliau...terdencut dencut kaki, bapak kerasnya badan beliau macam tiang kongrek..mak..ooooiii. keras betul badan beliau, patut la yang lain senyap jee..lepas tendang...sekian

(Cerita ini ditaip oleh Pakcik Man Satam sendiri. Ejaan dan gaya bahasa tidak diedit bagi mengekalkan ketulenan penceritaan) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...