Sunday, March 23, 2014

Pukulan Sendeng 7 HariPukulan 7 Hari adalah antara ilmu permainan Sendeng yang asal. Ia berasal usul dari Haji Mohd Arif Shamsu (Shamsudin) iaitu salah seorang pendekar Sendeng yang tulen. Beliau menghalusi ilmu ini kemudiannya diperturunkan kepada Haji Abdul Hamid Hamzah. 

Suatu masa Haji Mohd Arif pernah mengembara ke seluruh pelosok tanahair, dari Johor sehingga ke Pulau Pinang bagi menguji ilmu pukulan 7 Harinya. Sepanjang perjalanannya, beliau tidak bertemu lawan. Tiada siapa yang dapat membuang pukulannya. Nama Pukulan 7 Hari pun menjadi masyhur. Hingga hari ini, ilmu pukulan ini masih diperturunkan dalam perguruan Seni Silat Sendeng Haji Hamid.

Sekitar tahun 1942,  beliau mengajar Pukulan 7 Hari kepada Haji Abdul Hamid. Haji Hamid belajar bersama-sama beberapa orang dewasa seperti Pak Ngah Hassan dll. Haji Abdul Hamid telah diuji dengan dipanggil naik ke rumah dan diserang dari belakang pintu. Serangan itu dapat dielak. Beliau mengakui Hj Abdul Hamid boleh menjadi guru.

Aki bercerita pukul tujuh hari ni tak boleh dibuat cara kawad atau beramai. Ini pukulan yang diturunkan oleh guru kepada murid sorang-sorang dan memang sakit. Aki bercerita masa dia belajar pukul 7 hari dengan Haji Hamid, mata beliau lebam, bibir terbelah, pipi bengkak dan pecah. tak silap tujuh bulan baru mahir. Pemakai pukul 7 hari ni kerjanya membaca gerak orang aje. Tetapi menurut beliau sepantas-pantas Allahyarham Haji Hamid, pantas lagi datuk dia Dol Ghani ( Wak Serang ), Penumbuk orang datang melayang disambutnya begitu aje. Tapi orangnya tak lokek ilmu dan tak iri hati beliaulah yang menyuruh Aki belajar sendeng dari Haji Hamid setelah tamat Kuntau Teluk Mas. Aki menamatkan cerita beliau " Ingat lagi Wak Serang cakap pergilah Din ke Muar belajar sendeng, aku tak dan dah." Itulah sebab pemakai sendeng tujuh hari banyak tak mendabik dada, bukan dia takut tapi bila orang nak belajar, kerjanya asyik kena pukul aje baru dapat. Nak dapatkan Lakak dia bukan masa yang singkat. Sudah pasti ramai yang tak tahan.

Pengelas. ni chek nak mai tanya, yang hang dok ajaq pukul tujuh hari express tuu Yang mai dok ajaq cepat cepat tuuu pukui apa? Pastu mai cas orang ratuih-ratuih, canteeeeeek, sempoi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...