Sunday, September 1, 2013

Haji Jamaluddin bin Shahdan

Haji Jamaluddin bin Shahdan

Haji Jamaluddin bin Shahdan merupakan seorang guru Sendeng yang tulen. Beliau juga dikenali dengan panggilan Cikgu Din, Cikgu Jamal, dan Aki Jamal. Beliau dilahirkan pada tanggal 29 Julai 1943.

Pendidikan


Haji Jamaluddin dan Haji Abdul Hamid Hamzah
Haji Jamaluddin Shahdan mula mengenali dan mempelajari ilmu silat dari datuknya, Dol Ghani. Dol Ghani
adalah rakan seguru dengan Haji Hassan Pendekar, iaitu anak murid kepada Haji Abdullah (Dollah Polong). Dol Ghani mengajarkan kepada Haji Jamaluddin ilmu Kuntau Telok Mas selama tiga tahun lamanya.

Selepas itu, datuknya menyuruh beliau berguru dengan Haji Abdul Hamid Hamzah bagi mempelajari dan melengkapkan ilmu Sendeng. Haji Jamaluddin banyak belajar secara rahsia dengan Haji Hamid di dalam rumah. Kasihnya pada gurunya itu tiada berbelah bagi.

Selain itu, Haji Jamaluddin juga pernah belajar dan merasa air tangan Haji Hassan Pendekar. Walaupun ketika itu usia Haji Hassan telah agak lanjut, namun ketangkasannya seolah tidak dimamah usia. Beliau masih tangkas dan handal.

Haji Jamaluddin Shahdan bukanlah sekadar guru silat, beliau mendapat pendidikan di High School Muar ( kini Sekolah Tinggi Muar). Di sana, beliau ditempat sekelas dengan Haji Rahman bin Haji Hamzah iaitu adik kepada Haji Abdul Hamid Hamzah. Mereka pernah berlatih bersama.

Setelah menamatkan pelajaran di High School Muar, Haji Jamaluddin ditawarkan melanjutkan pelajarannya di Malayan Teachers College Wolverhampton, England. Ketika itu usia beliau baru saja mencecah 18 tahun. Sekembalinya beliau ke tanahair tercinta, beliau telah ditugaskan untuk mengajar di Sekolah Menengah Alor Gajah, Melaka selama 2 tahun. Kemudian beliau ditukarkan ke Sekolah Menengah Tanah Merah, Kelantan pada 1965. Seterusnya pada tahun 1966, beliau ditugaskan pula untuk mengajar di Pahang di mana beliau menetap hingga kini.

Guru SilatHaji Jamaluddin dan anak muridnya


 Jamaluddin adalah orang yang bertanggungjawab membawa Sendeng ke Negeri Pahang. Beliau pernah mengajar Silat Sendeng di Raub, Kuantan, Pulau Tioman, Bentong, Rompin, Jengka, dan Kuala Lipis dan beberapa daerah lagi di negeri Pahang. Semasa di Bentong, beliau pernah mengajarkan Silat Sendeng kepada Kumpulan Pertama Unit Risik Rejimen Gerak Khas Komando. Haji Jamaluddin Shahdan pernah dipilih untuk memegang jawatan Presiden bagi Pertubuhan Seni Silat Sendeng Malaysia pada tahun 1991.


Ketika mengajar di Raub
Kini, dengan usianya yang sudah pun menjangkau 70-an, Haji Jamaluddin masih lagi aktif mengajar ilmu
Sendeng di gelanggang di rumahnya di Bentong, Pahang. Biarpun usianya kian lanjut, beliau tetap teguh mengajarkan Sendeng yang tulen dan asli, sama seperti ilmu yang diajarkan oleh Haji Hamid Hamzah kepadanya. Ia diwariskan kepada generasi baru tanpa diubah-ubah. Beliau  kini menggerakkan Sendeng di bawah nama Persatuan Seni Silat Sendeng Haji Hamid Negeri Pahang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...