Sunday, April 20, 2014

Sparing dengan Haji Hamid I

gambar sekadar hiasanPengalaman separing dengan Pendekar: Dalam satu majlis juga katham silat sendeng di Bentong, Tuan guru kita arwah Tuan Haji Hamid di jemput oleh aki (Cikgu Jamal)ke majlis khatam silat (betapa hormatnya Cikgu Jamal dengan gurunya arwah Uda pangilan anak buah kepada Hj Hamid, masa tu tak ada lebuhraya, perjalanan ambil masa 10 jam, penat dan wang ringgit tak dikira,

Kehadiran Uda bagitu berharga bagi beliau dan memastikan silat sendeng tidak berubah apa yang di ajar oleh Aki. Saya dipanggil dengan beberapa pesilat lain berseparing dengan arwah, seingat saya arwah Rosli, Awang, saya dan Moktar. Kami mengilingi arwah, saya sebelah kanan beliau, asakan saya hampir dekat dengan arwah cikgu Hamid, rasa rasa sesampai petakan hadapan kaki kanan kemudian saya akan asak dengan sendeng dalam hati saya memang masuk dan bolos tendangan saya ke pangkal ari ari, saya kalih setapak lagi biar pasti tendengan saya kesasaran, dalam mencari sasarannn..tiba tiba...sekilat.... Satu pukulan sekeras kayu beruti singgah didahi saya dan beberapa pukulan lain berturut turut kena pada pipi ,dada dan sekali lagi dinggah didahi saya, membuatkan saya terpelinting kebelakang terduduk ( tikaman hujung jari) Sungguh pantas serangan Tuan Haji Hamid.

(Cerita ini ditaip oleh Pakcik Man Satam sendiri. Ejaan dan gaya bahasa tidak diedit bagi mengekalkan ketulenan penceritaan)

Makluman:

1.Haji Hamid apabila datang ke Pahang akan duduk lama di sini. bukan sekadar mengkhatam orang sahaja malah membetul dan mengahalus silat sekali terutamanya buah pukul.

2. Pakcik Awang yang dimaksudkan dalam cerita ini telah meninggal dunia 2 minggu lepas akibat komplikasi jantung. sedekahkanlah Al Fatihah ke atas roh beliau. terimaksih pakcik Man atas perkongsian cerita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...