Majlis Khatam Dan Pentauliahan Pembantu Jurulatih

Majlis ini telah berjaya dilansungkan dengan jayanya. Penyatuan dan jemputan daripada Sendeng Muar, Melaka dan N. Sembilan bagi memeriahkan majlis

Tuan Haji Jamaluddin Bin Shahdan

Dalam Kenangan

Kursus Pemantapan Sendeng Haji Hamid

Kusus pemantapan sendeng ini diadakan di Kuala Dong, Raub.

Sunday, March 29, 2015

SILAT & MMA

SILAT OLAHRAGA
Silat ni kalau masuk MMA boleh menang Ke?
Itulah soalan yang selalu dilontarkan oleh orang-orang yang suka menyakat dalam mana-mana fb persatuan silat. Biasanya soalan-soalan itu tidak dibalas atau respon kalau ada pun biasanya dijawab dengan jawapan-jawapan yang banyak diselit dengan perasaan kecewa dan marah.
Jangan marah..dan terus membalas dengan kenyataan-kenyataan yang kurang matang kerana jawapan itu mebolehkan orang menilai diri kita sebenarnya sebalik berilah jawapan yang rasional.
'Direct confrontation' sebenarnya tidak matang iaitu balas-balas cakap. kita dah kalah bahagian tu jangan jadi " menang sorak tapi kampung tergadai".
Kadang-kadang Aki mengajar 'the Art of pure hand to hand Combat'. saya sendiri pun terkejut bagaimana sendeng dan silat secara umumnya kelihatan begitu moden sekali.
Kedudukan pasangnya begitu berbeza sekali. begitu relaks dan neutral. kalau kita berkuda-kuda dan berpasak. itu namanya kita bertahan. kuat kubu kita lemah serangan kita. Tapi kalau lawan dengan Mat Saleh yang 5 kaki 7 sekurang-kurangnya mampu kita sekadar bertahan saja ke? tanya Aki. Jadi kedudukan mesti mobile dan neutral kerana kita bertahan dan menyerang bertukar-tukar dengan cepat.
Tiada bunga-bunga dan menangkap-nangkap pukulan orang dan tiada lagi kunci mengunci. kalau nak kunci setara mana nak kunci kederat Mat Saleh ni kata Aki lagi.
Jadi macam kedudukan boxing pun ada, macam sendeng pun ada. footwork sangat 'nimble' pastu pukul,pukul dan pukul dari straight punch sampai ke pukul sendeng. Attack dan counter attack. Silat sendeng jadi sangat moden penyudahnya. tepat pukulan kena sendi dan bahagian-bahagian lemah musuh.
Jadi maka disini buah pukulan sendeng yang dikata pantas dan padu menjadi penentu.
Tapi kalau masuk MMA ada undang-undangkan. maka banyak pukulan ni kira batallahkan.
lepas tu bila musuh guna ' power to weight ' atau kata ringkas kederat badan untuk menumbangkan kita untuk buat grapple, choke atau hold sebagaimana jujitsu dalam gelanggang octagon susah juga kitakan. sebab majoriti silat kita memang fail bahagian ni. Kena fikir juga tu.
Tapi Aki tidak menyediakan anak muridnya untuk MMA. Dia sediakan anak muridnya untuk actual fight. Apabila nyawa diri dan keluarga, maruah bangsa agama dan negara menjadi pertaruhan.
So balik kepada soalan. boleh menang ke? Kalau latihan yang cukup, badan mantap dan boleh mengatasi kelemahan silat dalam floor grappling, choke dan hold kita mempunyai peluang yang sama rata.
kalau dalam actual fight? insyaAllah boleh. Tapi dalam gaduh betul-betul mana ada main adil betul tak? Jadi latihan yang mencukupi akan jadi penentu.
lagi satu Aki cakap 'It's all about conserving your energy' iaitu mengunakan tenaga sikit untuk menumbangkan lawan. simpan tenaga katanya. sebab dia kata majoriti orang melayu ni tahap latihannya tak cukup kalau nak dibandingkan pesilat-pesilat dari luar. bergaduh ni hodoh so jangan mimpilah dan terpengaruh nak buat style-style macam dalam filem tu

DIDERAM HARIMAU BELANG

Gambar Hiasan

Berburu bersama Allahyarham di deram dek Harimau di hutan Lebu Bentong.
Aki dulu hobinya memburu, Perginya malam baliknya dua hari kemudian. paling tidaknya sehari semalam. Berburu aja bila baliknya dagingnya bagi kat orang kerana Wan tak tahu nak membuang maung daging dari makluk hutan yang telah dibuncas itu. Lama baru Wan baru tahu cara nak menhilangkan maung tu. kadang-kadang dapat landak, berebutlah kami ambil duri dia buat penunjuk muqqaddam, Yang biasa pelanduk, napuh. Paling tak boleh lupa dapat kijang. Puaslah jiran tetangga makan kijang sehari dua.
Aki memberi tahu beliau banyak belajar ilmu menyuluh ni dari Arwah Haji Hamid. Besar sinar mata, jarak sinar antara kedua-dua mata makhluk hutan itu dan jarak sinar mata dengan tanah. Itu semua diambil perkiraan untuk mengagak apakah haiwan yang telah disuluh itu.
Bagi yang biasa berburu pasti tahu apa yang saya maksudkan. Apabila Arwahyarham turun ke Pahang pasti Aki akan mengajak Arwah pergi berburu.Biasanya ke Lebu aje. Di Bentong masa tu dikelilingi oleh hutan belantara jadi hutan tu dekat aje. Pernah masa dulu kijang melompat atas bumbung orang yang membina rumah dekat lereng bukit.
Aki tak ada lesen senapang jadi dia pinjam senapang dari kawan dia. sepatutnya kawan dia pergi bersama tapi disaat-saat akhir tak jadi. Oleh kerana arwah Uda dah ada, pergi jugalah mereka cuma berdua. Tak sampai setengah jam masuk hutan di Lebu, tiba-tiba terdengar bunyi seakan-akan batuk.
Uhuk! uhuk!
Arwah Haji Hamid, segera mematikan langkah. Kemudian berkata kepada Aki yang berada dibelakang dengan nada suara yang agak perlahan
"Rimau tu,., besar gayanya tu".
Bulu roma Aki dah meremang.., Arwah kembali mengatur langkah dengan lebih berhati-hati. Tak berapa lama kemudian. Harimau tu mula menderam. memang sah dekat dan memang sah besar!
Arwah nampak rimau tu sebab dia didepan, Aki tak nampak
Uda menoleh memandang Aki.
" Kita baliklah Din, dia tak suka kita ada kat sini."
Dengan selamba Arwah mengandar senapang dan berpatah balik seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku.
Aku?!!
kata Aki kecik besar jantung kita dibuatnya. Uda selamba aje tambah Aki menamatkan cerita beliau.
ps
Pernah dengar petua orang nak memburu seladang berbogel- setidak-tidaknya pakai seluar dalam yang buruk nak rabak ha ha
Aki banyak terkena bila berburu ayam hutan

RENUNGAN

Pukulan 7 hari

Punya payahnya untuk memahirkan diri dalam pukulan ini, Sampaikan Allahyarham Haji Hamid berkata:
" Nak mahir pukul ni ibarat kena keluar segantang peluh, secupak darah."
timbal-timballah kata-kata beliau itu bukan senang nak dapat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...