Thursday, January 8, 2015

TEWASNYA PENDEKAR IJOK

Temenggung Abu Bakar

Satu kisah dalam lipatan sejarah..

Tewasnya Pendekar Ijok ( sejuk ) pada ilmu gagum ( ragum )
Kisah ini telah diceritakan kepada Tn Haji Jamaludin ( Aki ) oleh Allahyarham Tn Haji Hamid bin Haji Hamzah.

Apabila Temenggung Abu Bakar, Johor telah mendapat persetujuan British untuk membantu bapa mertuanya Tun Mutakhir dalam Perang Saudara Pahang ( 1857 - 1863 ), beliau telah menghantar satu ketumbukan tentera yang besar termasuklah 600 askar upahan bugis. Namun sebelum baginda boleh menghantar tentera-tenteran itu kesana, baginda telah pun mengarahkan seorang perisik yang hebat bernama Pendekar Ijok untuk membuat tinjauan di Pahang dan menyampaikan maklumat kepada beliau kembali.

Keistimewaan Pendekar Ijok ialah kehebatanya berjalan cepat pada waktu malam. Tu sebab orang panggil Pendekar Sejuk. Beliau telah berjalan satu malam dari Segamat dan tiba di Pekan esoknya.

Setelah membuat tinjauan kekuatan musuh dan mendapat khabar berita terkini disana beliau kembali dan menghantar lapuran kepada Temenggung Abu Bakar.

Namun apabila Temunggung Abu Bakar menjadi ditabalkan menjadi Sultan, Pendekar Ijok tidak mau mengaku taat setia kepada baginda serta enggan mengadap baginda
Mungkin kerana pengambilan Muar-Kesang selepas peperangan Jementah 1879 dan meletakan segamat dibawah pemerintahan Johor. Ada juga cerita yang mengatakan beliau menganggap sultan Johor sebenar berada Riau.

Apabila Sultan Abu Bakar mendengar perkhabaran itu, beliau telah mengarahkan seorang anggota polis Johor bernama Sarjan Bolen untuk menangkap Pendekar Ijok. Sarjan Bolen juga merupakan anak murid kepada pendekar Ijok.

Sarjan Bolen telah berjumpa dengan Pendekar Ijok dirumah beliau, serta merta Bolen memegang pergelangan tangan pendekar Ijok sambil berkata:

"Tok, tok tuanku sultan perintahkan tok mengadap"

Pendekar ijok menjulang tangan beliau untuk melepaskan diri dari genggaman Bolen, Terlambung sarjan Bolen jatuh berdentam,tapi tak lepas genggaman itu. dijulangnya sekali lagi tak lepas juga. Kali ke tiga dijulangnya pendekar Ijok terlambung sekali, patah alang rumah tembus keluar dari atap dan jatuh kedua-duanya dihalaman rumah. genggaman itu tetap kemas.Maka Pendekar Ijok pun berkata:

" Ilmu ni tak ada pada aku, bolehlah engkau tangkap aku"

Lalu sarjan boleh mengikat 7 batang kemuncup di kedua ibu jari tangan Pendekar Ijok sebagai gari dan dibawanya mengadap Sultan Abu Bakar.

Sultan Abu Bakar memandang pendekar Ijok sambil berkata

" Engkau nak mengaku aku ni sultan tak?"
"Mohon ampun,tidak patik menganggap tuanku sultan" jawab Ijok
Sayang sultan pada Ijok
" Kalau engkau mengaku aku ni sultan engkau, aku akan bebaskan engkau dan lupakan segala-galanya" titah tuanku
Tidak juga Pendekar Ijok hendak mengaku baginda sebagai sultan. Akhirnya Pendekar Ijok telah dipenjarakan dan beliau telah meninggal di dalam penjara tersebut. tamat

ps
korek cerita sejarah lisan ni best boleh kongsi bersama. kalau tidak hilang begitu saja
admin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...