Sunday, September 1, 2013

Haji Abdullah (Dollah Polong)

Haji Abdullah atau lebih dikenali dengan nama Dollah Polong berasal dari Telok Mas, Melaka. Beliau adalah seorang pendekar dan guru silat yang warak, disegani dan tinggi pengetahuan agamanya. Di jagat persilatan, beliau sangat terkenal dengan kepantasan pukulannya. Adapun gelaran Dollah Polong itu bukanlah kerana beliau membela polong, tetapi kerana kepantasan pukulannya yang tidak dapat dilihat oleh pandangan mata kasar dek kerana terlalu pantas dan kerasnya. Atas kerana itulah orang menggelarkan beliau membela polong. Cerita yang mengatakan beliau membela polong adalah dongeng semata-mata dan direka oleh orang yang tidak tahu menahu.

Menurut Tuan Haji Jamaludin (Aki Jamal) Haji Abdullah merupakan di antara saki baki tentera Raja Haji Fisabilillah ibni Daeng Chelak (1727-1784). Sesudah kemangkatan Raja Haji, tenteranya membina penempatan dan ilmu peperangannya terus dikekalkan dalam gelanggang silat.

Aliran permainan silat yang diamalkan oleh Haji Abdullah itu diberi nama Kuntau Telok Mas atau juga dikenali sebagai Kuntau Melaka. Beliaulah orang yang bertanggungjawab mengajarkan permainan Kuntau Telok Mas kepada Haji Hassan Pendekar dan juga Dol Ghani (datuk kepada Haji Jamaludin Shahdan) seiring dengan namanya dan pukulannya yang termasyhur itu, kedua anak muridnya itu turut diasuh hingga akhirnya dapat mewarisi kehandalannya itu.

Antara senjata yang dikuasai beliau ialah keris, tembong, tekpi, pedang, tumbuk lada dan pedang perisai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...